Кръвта е символ на живота. Тя е неговият материален носител и

...
Кръвта е символ на живота. Тя е неговият материален носител и
Коментари Харесай

Грижа за кръвоносната система

Кръвта е знак на живота. Тя е неговият веществен притежател и израз на индивидуалността. Всяка капка съдържа „ целия човек ” и въз основа даже на толкова малко количество е допустимо да се направи разширена диагностика. Родовата връзка наричаме „ кръвна ” и тя е натоварена с голямо емоционално, обществено и чисто биологично значение.

Кръвоносна система

Сърцето е високоефективна мускулна помпа, „ електростанцията ” на кръвоносната система, чрез която кръвта се транспортира из цялото тяло. Има 4 кухини: две горни – предсърдия, и две долни – камери. Всяка минута сърцето бие средно 70 пъти, изпомпвайки съдържащата се в организма на индивида към 7 литра кръв в един непрестанен кръговрат. Но то може доста да увеличи или понижи своя темп при нужда, с цел да бъде възможно най-полезно за общото състояние на тялото. Например по време на физически натоварвания пулсът доста се покачва, а по време на сън – се намалява.

Артериите, по които кръвта напуска лявата сърдечна камера, са най-големите магистрали в човешкото тяло. По тях се пренасят всички хранителни субстанции, нужни за растежа, възобновяване и поддържането на клетките на човешкия организъм. Артериите се разделят на артериоли, докато най-после се разклоняват в микроскопични капиляри, които проникват във всички тъкани, като се изключи хрущялите и транспарантната тъкан на окото. Капилярите са живата връзка към артериите и вените и чрез пропускливите стени кръвта доставя на клетките потребни субстанции и О2, а също „ събира ” отпадни субстанции и въглероден диоксид. Кръвта се връща назад по вените към сърцето. Преминавайки през дясната сърдечна камера, се изпомпва през белодробните артерии до белите дробове, където въглеродният диоксид се обменя с кислород. Оксигенираната кръв преминава през белодробните вени назад до лявото предсърдие, с цел да стартира новия си цикъл.

По своя път кръвта събира хранителните вещества от стомаха, червата и черния дроб, а отпадните артикули се филтрират от бъбреците при прекосяването ѝ оттова.

Транспортирането на О2 и въглероден диоксид сред белите дробове и тъканите зависи освен от положението на сърцето, артериите и вените, само че и от здравето на кръвта като цяло. Кръвта се състои от еритроцити, левкоцити и тромбоцити – кръвни клетки, които се носят в течност, наречена плазма. Плазмата, която дава отговор на близо половината от кръвния размер, е съставена от сол, протеини, глюкоза и други субстанции. Червените кръвни кафези (еритроцитите), на които се дължи съвсем целия останал кръвен размер, придвижват кислорода от белите дробове до тъканите. Белите кръвни клетки (левкоцитите) са част от защитната система на организма и усилват броя си до 4 пъти при съществуване на зараза. Тромбоцитите са най-малките детайли на кръвта. Тяхната съществена функционалност е обвързвана с кръвосъсирването.

Сърдечносъдови болести

Преходните нарушавания и болестните състояния, свързани с кръвообращението и кръвоносните съдове, са разнообразни по своя произход и естество. Те могат да се дължат както на самия състав на кръвта, по този начин и на затруднения в напредването на кръвопотока. Това може да докара до инфаркт, инсулт и трайни увреждания. Може би поради заседналият метод на живот, процентът на сърдечносъдовите заболявания в света всеобщо се усилва.

В страните с висок витален стандарт на тези заболявания, инфарктите и високото кръвно налягане се дължат повече от 50% от всички смъртни случаи. Над 60% от българите умират от сърдечносъдови болести, сочи статистика, оповестена от Дружеството на кардиолозите в България.

Стенокардия

Артериите, които кръвоснабдяват сърдечния мускул, се назовават коронарни артерии. Ако се стеснят, количеството кръв, което те доставят на сърцето, няма да може да задоволи кислородните му потребности. Този кислороден апетит е причина за характерната болка в гърдите, известна като стенокардия, гръдна жаба или форма на исхемична болест на сърцето.

Симптоми:

Стенокардията се характеризира с тежест и стягане в гърдите, които настъпват след някакво изпитание. Болката обикновено отзвучава при покой. Най-честата причина за развитие е атеросклерозата на коронарните артерии.

Усложнения:

Ако коронарните артерии, доставящи на сърцето О2 и хранителни субстанции, се запушат, кръвотокът стопира напълно и настава инфаркт на миокарда, който уврежда по-сериозно сърдечния мускул и може да заплаши живота.

Фитотерапия:

  • Глогът подкрепя оросяването и намалява кръвното налягане.
  • Гинко Билоба е потребна за сърдечносъдовата система, тъй като усъвършенства кръвообращението и оросяването, предотвратява образуването на свободни радикали.
  • Екстрактът от Гроздово семе с неговите олигомерни проантоцианидини подпомага нормалното действие на кръвоносните съдове и контролира кръвното налягане.
  • Полезни при сърдечносъдови болести са също: магарешки бодил, черен кохош, глухарче, женшен, мента, маточина, валериана.

Високо кръвно налягане

Кръвното налягане отразява динамичността на обмяната. То се получава от взаимоотношението сред кръвта и стените на съдовете. Когато сърцето изпомпва кръвта през артериите, тя упражнява напън върху стените на кръвоносните съдове. При хора, страдащи от хипертония, налягането е по-високо от естественото. Кръвното налягане се разделя нормално на две категории: първична (не се дължи на друго обуславящо заболяване) и вторична хипертония (обикновено е обвързвана с непрекъснатата поява на високо кръвно налягане вследствие на друг обуславящ го здравен проблем).

Статистика:

  • В България над 2 700 000 души страдат от хипертония.
  • Някога се е считало, че високото кръвно налягане е „ мъжка болест ”. Всъщност жените са изложени на съвсем същия риск.
  • Счита се, че възрастовата граница рязко понижава и все по-млади хора страдат от хипертония.

Симптоми:

  • отмалялост и задъхване след физическо усилие;
  • звук в ушите;
  • неочаквани пристъпи на световъртеж;
  • главоболие, най-често тилно;
  • зрителни нарушения;
  • изпотяване;
  • интензивен пулс;
  • от време на време високото кръвно налягане протича безсимптомно до появяването на затрудненията и е известно като „ тихия палач ”.

Причини за развиване:

Дали кръвното налягане е високо, ниско, или обикновено, зависи от няколко фактора: сърдечен дебит; противодействие, което кръвоносните съдове оказват на кръвотока; обем на кръвта и разпределението ѝ към различните органи. Всички тези фактори могат да бъдат повлияни от активността на нервната система и някои хормони. Освен това високото кръвно налягане постоянно е свързано с коронарна болест на сърцето, атеросклероза, бъбречни болести, затлъстяване, диабет, хипертиреоидизъм. Точната причина за развиването на първичната хипертония не е известна, само че са установени избрани рискови фактори. Сред тях са: тютюнопушене, стрес, затлъстяване, несъразмерна приложимост на стимуланти, като кафе и чай, корист с лекарства и банкет на огромни количества натрий, обикновено посредством готварска сол (натриев хлорид). Тъй като задържането на вода може да упражни напън върху кръвоносните съдове, консумиращите храни с високо съдържание на натрий са изложени на по-голям риск от поява на високо кръвно налягане. Хипертонията се среща постоянно при хора с наднормено тегло. Кръвното налягане може да се повиши при стрес, който кара артериалните стени да се свиват. Освен това при лица с фамилна анамнеза за хипертония има по-голяма възможност за развиване на заболяването. Повишеното кръвно налягане може да се дължи и на хранителен или ензимен дисбаланс. Някои медикаменти, да вземем за пример за намаляване, както и определени видове противозачатъчни таблетки с по-висока доза естроген, могат също да повишат риска от артериална хипертония.

Усложнения:

  • Ако кръвното налягане е нараснало, сърцето би трябвало да работи по-усилено за изпомпването на задоволително количество кръв към всички тъкани на тялото. Това състояние постоянно води до сърдечна непълнота, бъбречна непълнота, мозъчен удар или инсулт.
  • Високото кръвно налягане причинява стесняване на артериите в мозъка и отслабване на стените им. В първия случай може да се получи задръстване, а в другия – пръсване на артерията, даже мозъчен кръвоизлив. Значително се покачва рискът от мозъчен инсулт, който може да докара до смърт. Намаленият приток на кръв към мозъка може да унищожи дребни сектори от него и да докара до краткотрайна или трайна парализа с разнообразни степени на инвалидизация.
  • Увреждането на очните артериоли може да докара до понижаване на зрението, даже до слепота.

Диагностика:

За диагностициране на високо кръвно налягане лекарят употребява апарат, наречен сфигмоманометър. Резултатът се показва в двойка числа. Първата е систоличното налягане – налягането на кръвта в момента на сърдечния удар, изтласкващ кръвта в кръвоносните съдове. Тя отбелязва най-високата стойност на кръвното налягане.

Втората цифра демонстрира диастоличното налягане, което се записва сред два удара на сърцето, когато кръвното наляганe има най-ниски стойности. Измерва се в mm Hg – т.е. височината, която би достигнал живак в дирек под въздействие на налягането. Обобщеното показване на кръвното налягане се показва като съответствие на систоличното към диастоличното налягане.

За да се сложи диагноза, налягането трябва да се мери няколко пъти на ден.

Фитотерапия и хранителен режим:

  • Използвайте чесън, пикантен червен пипер, копър, магданоз и дестилат от гроздово семе при високо кръвно налягане.
  • Хмелът, лавандулата, маточината, коренът от валериана, липата и лайката са добри средства за усмиряване на нервите.
  • Подобрявайки кръвообращението, Гинко Билоба понижава вискозитета на кръвта и понижава кръвното налягане.
  • Глогът оказва меко тонизиращо влияние върху сърцето.
  • Царевичната коса, златната пръчица и глухарчето са диуретици, които също понижат кръвното налягане.

Атеросклероза

Представлява формиране на натрупвания по стените на артериите, което провокира задебеляването и втвърдяването им. При атеросклерозата на Мьонкеберг натрупванията се състоят най-вече от калций и се локализират в междинната обвивка на артериите, а при атеросклерозата – от масти и са предимно по вътрешната им обвивка. И двете състояния оказват неподходящ ефект върху кръвообращението.

Атеросклерозата е по-честа и предизвиква най-вече стеснение на съдове, нараснало артериално кръвно налягане и неговите последствия. Периферната атеросклероза е заболяване на периферните съдове, засягащо крайниците. Причината е, че кръвоснабдяващите ги огромни артерии се стесняват от мастни плаки.

Статистика:

  • България е на едно от първите места в света по сърдечносъдови болести.
  • Всяка година нараства броят на хората, които се инвалидизират от периферни съдови болести.

Симптоми:

  • Симптомите се демонстрират, едвам когато заболяването е толкоз напреднало, че редуцира кръвния поток. Те се различават в взаимозависимост от местоположението на увредения съд.
  • При засягане на краката, налице е периодическа болежка в прасците, да вземем за пример след изминаване пеш на известно разстояние по равна повърхнина или след изкачван на няколко стъпала.
  • „ Иглички ” в краката, студени стъпала.
  • Некротични тъкани, мъчно укрепване на рани или язви по краката и риск от гангрена.

Причини за развиване и рискови фактори:

При множеството случаи на атеросклероза е налице най-малко един огромен рисков фактор: тютюнопушене, приемственост, артериалнa хипертония, захарен диабет. С напредване на възрастта рискът от развиване на болестта нараства.

Усложнения:

Калциевите и мастните отлагания нормално се образуват в тези елементи на артериалните стени, които са били увредени от натиска на високото кръвно налягане. С намаляването на гъвкавостта и стесняването на артериите клетките могат да стартират да страдат от исхемия (кислороден глад) поради недостатъчно кръвоснабдяване. Ако една от коронарните артерии се запуши от тези отлагания (от формиран или арестуван от атеросклеротичната плака кръвен съсирек), сърдечният мускул стартира да страда от кислороден недостиг и настава инфаркт на миокарда. При по-възрастните хора рискът от такива проблеми е по-голям. При запушване на артерия в мозъка заради атеросклероза настъпва мозъчносъдов случай или инсулт.

Фитотерапия:

  • За болните от атеросклероза е потребен приемът на: врабчови чревца, хвощ, пача трева, глог.
  • Гинко Билоба е известна като „ естественото знамение на кръвообращението ”. Тя подобрява оросяването на крайниците, мозъка и сърцето.
  • Смята се, че чесънът може да подейства на високото кръвно налягане и атеросклерозата, с помощта на способността си да намалява равнището на липидите в артериалната кръв. Той отпуска и мускулния слой на артериалните стени, което провокира разширение на кръвоносните съдове.
  • Гроздовото семе заздравява стените на кръвоносните съдове, работи им противовъзпалително. Счита се, че една от причините за отсрочване на плаки по кръвоносните съдове е точно тяхното изтъняване, в резултат на инфектиране. Т.е. плаките са тип „ замазка ”, която поддържа целостта на кръвоносния съд. Според най-нови проучвания би трябвало да се лекува възпалението на стената на кръвоносния съд и по този метод да се предотврати въобще трупането на плаки.

Синдром на Рейно

Синдромът на Рейно е нарушаване в кръвообращението най-вече на ръцете, обвързвано с нараснала сензитивност към мраз.

Статистика:

  • Среща се по-често при дами.
  • В множеството случаи засегнатите са между 20 и 40-годишни пушачи.
  • Наблюдава се по-често при хора, работещи с вибриращи принадлежности.

Симптоми:

  • В първия етап дребните артерии, кръвоснабдяващи пръстите на ръцете и краката, изпадат в конвулсия и тъканта остава лишена от О2 – пръстите побеляват или посиняват.
  • При втори етап върховете на пръстите се зачервяват, подуват и стават мъчителни.
  • При трети етап се следи изтръпване и апатия на кожата.

Причини за развиване и рискови фактори:

Болестта на Рейно се демонстрира при студова или стресова провокация. Може да е сигнал за атеросклероза на крайниците, проблеми с кръвосъсирването или хормонално нарушаване (например на щитовидната жлеза). Понякога е резултат от въздействието на някои лекарства и химически субстанции като бетаблокери, адреналин, химиотерапевтици.

Усложнения:

С времето може да се стигне до обща атрофия на засегнатата област, оформяне на язви, тъканни увреждания, водещи до хронична зараза (около и под ноктите на ръцете и краката). В тежките случаи се стига до гангрена вследствие на продължителния и постоянен артериален конвулсия.

Фитотерапия:

  • Дивият чимшир, розмаринът, исопът и леската усъвършенстват кръвообращението.
  • Екстрактът от Гинко Билоба повлиява благоприятно положението при заболяването на Рейно.
  • Билки като ангелика, синя хвойна и кайенски пипер подтикват артериалното кръвообращение и се употребяват за лечение на студени ръце и крайници.

Функционални проблеми с паметта

Паметта е дарба, която всички притежаваме, само че рядко се замисляме за нея до момента, в който усетим, че започваме да я губим. Пропуските в нея са неприятни сами по себе си, само че още по-лошо е безпокойството, което ги съпровожда. Може би най-големият страх от „ бели петна ” в паметта е, че болестта на Алцхаймер се демонстрира изначало чрез нищожни недостатъци в паметта и държанието. Макар че това нарушаване е постоянно срещано при по-възрастните хора, значимо е да се разбере, че множеството „ дупки в паметта ” нямат нищо общо с заболяването на Алцхаймер, както и с по този начин наречената „ старческа деменция ”.

Хората нормално чакат, че с годините тяхната дарба да помнят ще понижава. Процесът на стареене обаче има напълно незначително или даже никакво отношение към способността да се припомня информация. Случайните пропуски в паметта – къде сте оставили ключовете от колата или забравянето на някоя стока в магазина – са естествени за всички възрасти, само че при балансирано хранене и метод на живот паметта като цяло би трябвало да бъде мощна и активна най-малко до 90-годишна възраст.

Причини за развиване и рискови фактори:

Една от аргументите, заради които много хора страдат от загуба наизуст, е недостатъчният банкет на необходимите за мозъка хранителни субстанции, особено на витамините от групата В, магнезий, омега-3 мастни киселини, фосфолипиди и някои аминокиселини. Друга причина е нарушеният кръвопоток към мозъка.

Животът на организма зависи от кръвта. Тя безусловно храни всяка клетка в тялото. Ако кръвообращението по някаква причина е нарушено, надлежно понижава и количеството на богата на хранителни вещества кръв към мозъчните кафези. Функционирането на мозъка зависи от вещества, наречени невротрансмитери. Те действат в мозъка като електрически прекъсвачи за действието на нервната система и на практика дават отговор за всички функции на организма. При небалансирано образуване на невротрансмитери или несъответстваща доставка на вещества, от които зависят, мозъкът изпада в биохимична непълноценност. Ако съзнанието ви остава „ празно ”, когато се пробвате да си спомните някой съответен факт, а вместо това изплува друг непряк спомен, тогава в мозъка е станало „ късо съединяване ”.

Редица други фактори имат влияние върху утежняването на паметта. Един от най-съществените е образуването на свободни радикали, което, в случай че не се поправя, може да увреди доста паметта. Алкохолиците и пристрастените към опиати често страдат от загуба на паметта. Алергии, кандидоза, стрес, тиреоидни нарушавания и бедна мозъчна циркулация могат да дадат своя принос. Хипогликемията (ниско равнище на кръвната захар) също би могла да изиграе роля в празнотите в паметта, защото за нормалните си функционалности мозъкът се нуждае от избрани равнища на глюкоза в кръвта.

Фитотерапия:

  • Билката Центела Азиатика (готу кола) подобрява кръвообращението, оросяването на мозъка, краткосрочната и дългосрочната памет и има антиоксидантен резултат.
  • Гроздовото семе заздравява кръвоносните съдове, подкрепя кръвооросяването и е един от най-силните антиоксиданти.
  • Гинко Билоба притегля вниманието на учените заради свойството си да повишава мозъчния кръвоток. Според научно проучване от 1999 година, екстрактът от Гинко попречва отслабването на умствените качества, усъвършенства концентрацията и паметта, намалява съмненията в настроението.
  • За чесъна е открито, че притежава свойството да усъвършенства паметта.
  • Други билки, потребни за паметта, са анасон, маточина, женшен и розмарин.

Болест на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е широко разпространен тип деменция или намаляване на умствените качества. Уврежданията на значими области на мозъка могат да предхождат признаците с цели двадесет до четиридесет години. С придвижване на болестта се получава тежка загуба на паметта, изключително на краткосрочната. На този етап настава и нарушаване на ориентацията.

По-рано заболяването на Алцхаймер се е смятала за психично събитие, а в този момент е известна като дегенеративно заболяване, характеризиращо се със характерна по-редица от структурни и физиологични нарушения на мозъка. Нарушава се кръвообращението към мозъка, нервните влакна, заобикалящи хипокампуса, стават по-заплетени и информацията към или от мозъка към този момент не се доставя вярно. Освен това в мозъка се натрупват присъщи плаки. Някои учени смятат, че плаките се образуват вътреклетъчно и повреждат нервните кафези.

Статистика:

  • В България са диагностицирани 60 000 случая на болестта.
  • От заболяването не страдат единствено възрастни. Тя може да засегне и хора на около 40-годишна възраст.

Симптоми:

Характеризира се като прогресиращ познавателен недостиг до степен, в която пречи на способността на индивида да общува и работи. Процесите на запаметяване и нереалното мислене са нарушени. Добър образец за разликата с обикновено забравяне е следният: в случай че не помните къде сте си оставили очилата, това е нормално забравяне, само че в случай че не можете да си спомните дали носите очила, това може да е симптом на деменция.

Причини за развиване и рискови фактори:

Болестта на Алцхаймер не може тъкмо да се диагностицира, към момента няма процедура, която изрично да удостовери болестта. Точната причина за заболяването също не е известна. Според някои проучвания, се установява нарушено кръвообращение към мозъка и дефицит на хранителни субстанции, като по-ниски равнища на витамин В12 и цинк в организма. Нивата на антиоксидантите и каротиноидите също са ниски. При техния недостиг мозъчните кафези са изложени на повишен риск от оксидиращо увреждане. Установен е дефицит на бор, калий и селен. Някои проучвания откриват връзка между болестта и високата централизация на алуминий и живак в мозъка. Друг възможен виновник за гибелта на мозъчните клетки е нарушената функционалност на имунната система, причиняваща офанзива на тялото към собствените му тъкани.

Фитотерапия:

  • През 1998 година в Университет на Орегон се организират повече от 50 проучвания, включващи пациенти с диагноза начална фаза на Алцхаймер. Всяко от тези проучвания демонстрира усъвършенстване при пациентите, приели типов дестилат от Гинко Билоба.
  • Китайската билка хуперзия подобрява паметта и прояснява мозъка.
  • Центела Азиатика работи като тоник на мозъка. Тя усъвършенства както краткосрочната, по този начин и дълготрайната памет, влияейки на нервните импулси, излъчени от хипокампуса; усъвършенства концентрацията.
  • Коренът от валериана, маточината и жълтият кантарион работят успокояващо и подобряват съня.

Старческа деменция

Под „ старческа деменция ” се има поради нарушавания в резултат на публикувани мозъчносъдови увреждания. Тя някога се е считала за една от неизбежните последствия на старостта. Днес знаем, че това е телесно обусловено заболяване, свързано със загуба на мозъчни кафези. Определени аспекти на мозъчните функционалности намаляват до такава степен, че се получава умствена непълноценност.

Симптоми:

  • Забравянето, страхът, депресията, възбудеността, сложното разбиране на нова информация, несъответстващите емоционални реакции и помненето на събития от преди много години, само че не и от преди няколко минути, са измежду постоянно срещаните симптоми на болестта.
  • Резки промени в настроението, повторение на едни и същи думи, неспособност за взимане на решение или за изпълнение на задания, липса на възприятие за време, трупане на движимости, неразпознаване на хора и занемаряване на външния тип.

Усложнения:

С времето болестта прогресивно се развива. Усложненията са свързани и с влошаване качеството на живота поради лошо хранене, запек, инфекции, липса на ориентация и съгласуваност.

Причини за развиване и рискови фактори:

Деменцията се свързва с нарушено кръвообращение към мозъка, дефицит на хранителни субстанции (особено на витамините В1, В3, В6 и В12), алкохолизъм, бъбречна или чернодробна непълнота, хипотиреоидизъм, атеросклероза и диабет. Счита се, че деменцията е нелечима, но все пак избран хранителен режим, както и банкет на някои билки, могат значително да подобрят положението и да допринесат за удобен резултат върху мозъчните функционалности.

Фитотерапия:

  • Анасонът и розмаринът стимулират мозъчните функционалности.
  • Гинко Билоба усъвършенства мозъчното кръвообращение, подтиква мозъчните функции и паметта, намалява свободните радикали.
  • Центела Азиатика, женшенът и лицетинът подкрепят паметта.
  • Пасифлората и жълтият кантарион успокояват хората, които елементарно изпадат в гняв.

Профилактика на сърдечносъдовите болести и проблемите на кръвообращението и паметта

  • Добре е да правите редовно лека физическа интензивност – 2 или 3 пъти седмично. Спортът води до увеличаване и укрепване на кръвоносните съдове и повишение на тяхната разтегливост. Кръвното налягане и сърдечният пулс в състояние на покой също се намаляват. Ако не сте имали табиет да упражнявате, започнете изначало с по-леко натоварване. Можете да замените или да комбинирате физическите упражнения с разходки.
  • За да предпазите сърцето си, трябва да спрете да пушите и да избягвате използването на алкохол. Никотинът стеснява артериите, понижава кръвния поток, а въглеродният монооксид в тютюневия дим понижава наличието на О2 в кръвта. Избягвайте задимени пространства. Тютюневият пушек съдържа високи концентрации свободни радикали, които окисляват липопротеините с ниска компактност и улесняват отлагането им по стените на кръвoносните съдове. Свободните радикали са един от главните фактори за развиване на атеросклерозата.
  • Антиоксидантите в храната играят важна роля в профилактиката на сърдечносъдовите болести, неутрализирайки вредното въздействие на свободните радикали, които са в основата на тези патологични състояния. Консумирайте постоянно плодове и зеленчуци, изключително тези с по-тъмен цвят. Ако е належащо, обмислете приема на допълнително количество антиоксиданти.
  • Яжте храни с високо съдържание на растителни нишки и малко животински мазнини. Наситените скотски мазнини могат да образуват мастни натрупвания в артериите и да попречват напредването на кръвта. Ако това се случи в коронарните артерии, може да докара до стенокардия и сърдечен припадък. Не са препоръчителни тлъстите меса и високомаслените млечни артикули. Допуска се умерена консумация на филе от риба, пуйка или пиле без кожата.
  • Предпочитайте мазнините от сурови ядки и семена, авокадо, маслини, студено пресован зехтин или други нерафинирани растителни масла. Те са богати на лицетин и витамин E.
  • Опитайте се да спазвате диета с понижено наличие на сол. Това е значително за намаление на кръвното налягане. Някои храни и хранителни добавки, които трябва да се заобикалят, са: натриев глутамат, сода за самун, консервирани зеленчуци, готови храни, изписвани без рецепта лекарства, съдържащи ибупрофен, диетични безалкохолни питиета, консерванти и заместители на захарта, соев сос.
  • Предпочитайте богата на целулоза и фибри храна. Включете в менюто си много плодове и зеленчуци. Добавете и пресни сокове в диетата си – от цвекло, моркови, зеле, целина, касис, червени боровинки, цитрусови плодове, магданоз, спанак и любеница.
  • Яжте цялостни зърнени храни: кафяв ориз, елда, просо, овес и киноа.
  • Поддържайте обикновено тегло, предприемете ограничения да свалите непотребните килограми.
  • Осигурете си задоволително сън и избягвайте напрежението. Непременно почивайте задоволително, с цел да избегнете умората, която влияе пряко върху способността за централизация.
  • Яжте богати на витамин Е храни за възстановяване на кръвообращението.
  • Избягвайте маринованите и пържените храни, маргарините, всички артикули, съдържащи бяло брашно и захар, аспартам и други синтетични подсладители.
  • При синдром на Рейно се пробвайте да поддържате краката и ръцете си топли. Носете комфортни обувки или ходете на открито боси, когато е топло. Винаги, когато е студено, носете ръкавици.
  • Избягвайте медикаменти, водещи до съдов конвулсия (контрацептиви и противомигренозни препарати).
  • Яжте повече боровинки и спанак при проблеми с паметта. Някои учени считат, че флавоноидите, които се съдържат в тези храни, усъвършенстват паметта.
  • Осигурете си задоволително количество аминокиселини, витамини от група B и желязо от храната или от добавки.
  • За да стимулирате паметта, се съсредоточавайте върху нещата, които желаете да запомните. Често за невъзможността да си припомним нещо упрекваме паметта, до момента в който казусът се състои в недостатъчната концентрация. За по-добра централизация можете да приемате билката Центела Азиатика.
  • Поддържайте мозъка си деен, като го използвате ежедневно. Занимавайте се с четене, кръстословици или игри, които поставят мозъка пред провокации. Изследванията демонстрират, че колкото повече употребявате паметта, толкоз по-жизнена е тя.
  • Ако страдате от високо кръвно налягане, значимо изискване е да се освободите от непотребните течности, съдържащи се във вашето тяло. За да извършите това, можете да консумирате краставици, рукола и магданоз в салати. Те са положително диуретично средство и с богато наличие на калий.
  • Пийте повече течности, даже и да не сте жадни – с възрастта очистващите и екскретиращите системи в организма отслабват.

Знаете ли, че…

  • Моментната загуба на паметта е често срещано събитие. Ако обаче забележите трайни проблеми – да забравяте по какъв начин се прави нещо всекидневно, да се загубите в познат квартал или да повтаряте един и същи диалог с един и същи човек, има основания за паника.
  • Ключът към положителната памет се крие в отношението и метода към казуса. С възрастта отношението ни се трансформира. Силата на паметта ни не е наранена толкоз, колкото си мислим. По-важният фактор е промяната в мотивацията ни да помним.
  • Вместо пасивно да придвижва кръвта, кръвоносната система има способността да се приспособява и непрестанно да се трансформира, за да отговори на потребностите на тялото.
  • Ако разпънем кръвоносните съдове в тялото ни в права линия, тяхната дължина ще бъде към 80 000 км – два пъти дължината на Екватора.
  • Кръвоносните съдове доставят хранителни субстанции до всяка една клетка в организма и няма парченце от тялото ни, която да се намира на повече от една стотна от милиметъра от кръвоносен съд.

Сърдечносъдовите болести са сред най-значимите здравословни проблеми в света. Именно на тях се приписва основната причина за смъртност. Всъщност сърдечносъдовите болести и проблемите с паметта не са неизбежен елемент на стареенето. Могат да се вземат доста ограничения за предотвратяване от тях. Рисковите фактори, които подлежат на контрол, са тютюнопушенето, несъразмерната приложимост на алкохол, стресът, затлъстяването и неналичието на придвижване. Вие можете да измененията метода си на живот и да се предпазите. Напълно е възможно голяма част от случаите да бъдат предотвратени, защото те са резултат от липса на физически извършения, неподходящ хранителен режим и високи равнища на стрес. Съществуват доста благоприятни условия, чрез които билковата медицина може да помогне за лекуването на болесттите, свързани със сърцето и кръвообращението, но надалеч по-благоразумно е преди всичко да се предотврати развиването им.

Благодарим за съдействието на:
Д-р Димитър Пашкулев – фитотерапевт и диетолог

Инфо: Ботаник

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР